ПРОГРАМ: Септембар 2021.

БИОСКОПСКИ РЕПЕРТОАР

Септембар 2021. у Кинотеци

Узун Миркова 1 / Косовска 11 / Од 1. до 30. септембра 2021
Биоскопски програм Кинотеке, који је током лета приказиван само у Узун Мирковој улици, наставља се у септембру и у сали у Косовској, а обележиће га циклуси великих српских глумаца Павла Вуисића и Милана Ланета Гутовића, као и америчког редитеља Ричарда Донера.

 

У оквиру пројекта А1 Кинотека биће приказан најновији дигитално рестаурисани филм „Лето је криво за све“ (1961) Пурише Ђорђевића. Гост Кинотеке биће директор Аустријског филмског архива др Николас Востри и приказати рестаурисану „Екстазу“ са чувеном аустријском глумицом Хеди Ламар. Ту су и циклус добитника глумачке Копа Волпи награде у Венецији, екранизације романа Ернеста Хемингвеја, програм Мерлинка класик и други.

Кинотека ће током септембра бити домаћин Белдокса и Фестивала италијанског филма, а укључиће се и у Дане европске баштине.

Програм у сали „Макавејев“ 1. септембра отвара програм Добитници Копа Волпи награде. Међу лауретима тог високог признања које се додељује на фестивалу у Венецији био је и наш Љубиша Самарџић, награђен за улогу у филму „Јутро“ (1967) Пурише Ђорђевића. Након „Јутра“, до 4. септембра, публика ће моћи да види креације још седморо добитника Копа Волпи – Изабел Ипер, награђене за улогу у „Церемонији“ (1995) Клода Шаброла, Тошира Мифунеа у „Телесној стражи“ (1961) Акире Куросаве, Шона Пена у филму „21 грам“ (2003) Алехандра Гонзалеса Ињаритуа...

Поводом 65 година од смрти славног писца Ернеста Хемингвеја 5. и 6, као и 9. септембра на репертоару су екранизације његових романа, међу којима „За ким звона звоне“ (1943) Сема Вуда и „Снегови Килиманџара“ (1952) Хенрија Кинга и Роја Ворда Бејкера.

У оквиру пројекта А1 Кинотека дигитално је рестаурисан филм „Лето је криво за све“ (1961), по сценарију и у режији Младомира Пурише Ђорђевића. За 7. и 8. септембар најављене су бесплатне пројекције нове копије те комедије и романсе у којој су играли Мија Алексић и Милена Дравић.

Од 10. до 15. септембра Кинотека ће бити један од домаћина Међународног фестивала документарног филма Белдокс.

Ричард Донер и Грегори Пек на снимању филма „Предсказање“ (The Omen, 1976)

Програм Сећање на... 17. а потом 27. и 28. септембра посвећен је славном америчком редитељу Ричарду Донеру, који је преминуо овог лета. Биће приказани неки од његових најпознатијих филмова - „Супермен“ (1978) са Кристофером Ривом, „Смртоносно оружје“ са Мелом Гибсоном, „Предсказање“ (1976) са Грегоријем Пеком и други.

Већ традиционални Фестивал италијанског филма биће одржан од 18. до 22. септембра. За отварање је одабрана драма и мистерија „Ружне бајке“ (2020) у заједничкој режији Дамиана и Фабија Д'Иноћенза. Пресек нове италијанске продукције затвара крими драма „Еди и Сани“ (2020) Дезмонда Девениша.

Гост Југословенске кинотеке 24. септембра биће директор Аустријског филмског архива др Николас Востри (у нашој јавности познат по заслугама за проналажење првог српског играног филма „Карађорђе“). Др Востри ће одржати предавање уочи пројекције рестаурисане копије филма „Екстаза“ (1933) Густава Мачатија, у којем је играла интернационална звезда рођена у Бечу Хеди Ламар.

Тим поводом Кинотека ће 25. и 26. септембра приказати и два америчка филма Хеди Ламар - „Петролеј“ (1940) Џека Конвеја и „Мој шпијунче“ (1951) Нормана Меклеода, у термину од 19 сати. Претходно ће, од 17 сати, на програму бити два филма аустријске редитељке Лујзе Колм-Флек, која заједно са супругом Јакобом Флеком потписује „Девојку на крсту“ (1929) и „Варшавску цитаделу“ (1930).

Иначе, посетиоци Кинотеке већ познају рад Лујзе и Јакоба Флека. На Фестивалу нитратног филма раније је приказан њихов филм „Орлов“ (Der Orlow, 1927), а ове године и „Лекар за жене“ (1928) са Светиславом Иваном Петровићем, европском звездом српског порекла у главној улози.

Последњег дана септембра у сали „Макавејев“ почињу Дани чешког и словачког филма, које ћемо пратити у првим данима октобра.

Поводом 95 година од рођења великана српског и југословенског глумишта Павла Вуисића у Музеју кинотеке ће од 6. до 9. септембра бити приказан избор његових филмова, сврстаних хронолошки од 1967. када је снимио „Боксери иду у рај“, у режији Бранка Ћеловића, до „Сутона“ (1982) Горана Паскаљевића. На програму су и неизоставни „Ко то тамо пева“ (1980) Слободана Шијана, „Паја и Јаре камионџије“ (1973) Мила Ђукановића, „Догађај“ (1969) Ватрослава Мимице, за који је Вуисић добио награду Цар Константин на фестивалу у Нишу...

Програм Сећање на... приказаће од 10. до 12. и затим 27. и 28. септембра филмове недавно преминулих уметника, међу којима су француска глумица Франсоаз Арну, немачки редитељ Петер Флајшман, италијанска глумица и певачица Рафаела Кара, француски глумац Жан-Франсоа Стевнен, чешка глумица Либуше Шафранкова, амерички глумац Нед Бити, руски редитељ Владимир Мењшов, руски глумац Петар Мамонов и амерички глумац Алекс Корд.

За програм Мерлинка класик директор Међународног фестивала квир филма Предраг Аздејковић направио је избор разноврсних остварења из Архива кинотеке и из досадашњих издања Мерлинка фестивала. Од 13. до 18. септембра биће приказани документарац „У кревету са Мадоном“ (1991) Алека Кешипијана, неми филм „Другачији од осталих“ (1919) Рихарда Освалда, домаћи омнибус „Проклета је Америка“ (1992) Алеша Курта, Марка Маринковића и Слободана Скерлића, „Небеска створења“ (1994) славног Питера Џексона...

На основу интересовања публике редовно се формира циклус По жељама гледалаца, који овога пута, 19. септембра приказује филмове „Рокери“ (1978) Теда Бафаулкоса и „Бери Линдон“ (1975) Стенлија Кјубрика.

Југословенска кинотека ће 20. и 21. септембра учествовати у Данима европске баштине приказујући вредна остварења из својих фондова, као што су документарац „Београд, престоница Краљевине Југославије“ (1932) Војина Ђорђевића, играни филм „Грешница без греха“ (1927) Косте Новаковића и други.

Циклус филмова једног од наших најзначајнијих и најпопуларнијих глумаца Милана Ланета Гутовића, који је преминуо 25. августа, на програму је у Музеју кинотеке од 22. до 26. септембра. Поред незаборавног Срећка Шојића из „Лафа у срцу“ (1981) и „Тесне коже“ (1982) у режији Миће Милошевића, публика ће моћи да гледа и Гутовићеве креације у филмовима „Срећна породица“ (1979) Гордана Михића, „Ерогена зона“ (1981) Дејана Караклајића, „Шпијун на штиклама“ (1988) Милана Јелића...

Стални програм Шок коридор представља посвећен је америчком редитељу, сценаристи и композитору Вилијаму Гердлеру, који је погинуо у хеликоптерској несрећи са само 30 година, али је снимио чак девет филмова. У Музеју кинотеке 29. и 30. септембра на репертоару су „Пројекат: убиство“ (1976), „Маниту – дух зла“ (1978), „Шиба бејби“ (1975) и „Гризли“ (1976).