А1 КИНОТЕКА ЛЕТЊИ БИОСКОП

ФИЛМСКА РЕВИЈА

А1 Кинотека летњи биоскоп

Дом Војске Србије, Браће Југовића 19 / Од 15. јула до 31. августа 2023.
Од 15. јула до 31. августа тераса Дома Војске Србије поново ће бити главно место окупљања љубитеља кинематографије.

 

Сваке вечери од 21 час, у оквиру А1 Кинотека летњег биоскопа, који се реализује у сарадњи Југословенске кинотеке, компаније А1 Србија и Дома Војске Србије, љубитељи филмске уметности ће имати прилику да погледају 48 пажљиво бираних филмова које је Кинотека припремила за ово лето. А1 Кинотека летњи биоскоп почиње пројекцијом филма „Тар“ (Tár, 2022) Тода Филда.

Улазнице за пројекције филмова, по цени од 300 динара, продаваће се унапред у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој улици или на дан пројекције на улазу Дома Војске Србије у периоду од 20 до 21 час, али само у случају да је преостало улазница за ту пројекцију. Моле се заинтересовани да купе улазнице унапред на благајни Југословенске кинотеке, како би били сигурни да ће ући на жељену пројекцију.

Пројекције домаћих филмова, који су дигитално рестаурисани у оквиру пројекта А1 Кинотека, су бесплатне и улазнице се могу преузети сат времена пре почетка филма на улазу Дома Војске Србије. У случају кише, пројекција ће се одржати у Југословенској кинотеци у сали „Макавејев“ у Узун Мирковој 1, са почетком у 21.15.

„И ове године настављамо са пројектом А1 Кинотека летњи биоскоп, јер верујемо да Београд као и свака метропола заслужује биоскоп под отвореним небом. За публику смо припремили познате остварења из ове и претходних декада као што су „Смрт у Венецији“ Лукина Висконтија, „Имитација живота“ Дагласа Сирка, „Змијско јаје“  Бергмана, „Борсалино“ са Жан Пол Белмондом и Аленом Делоном, „Велика ишчекивања“ Алфонса Куарона, „Белфаст“ Кенета Бране, „Тар“, „Перфектни странци“ Паола Ђеновеза, „Даунтонска опатија: Нова Ера“ и многа друга, као и 20 култних остварења домаће кинематографије која су дигитално рестаурисана у оквиру пројекта А1 Кинотека“, изјавио је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

„У животу највише памтимо искуства која су за нас јединствена, а А1 Кинотека летњи биоскоп је, уверен сам, једно такво искуство. О томе најбоље говори број прошлогодишњих посетилаца, који је премашио 8.000. Са великим задовољством и овог лета постављамо филмско платно на крову Дома Војске и Београђанима пружамо прилику да уживају у дигитално рестаурисаним класицима и новим остварењима под ведрим небом“ -  изјавио је Дејан Турк, генерални директор А1 Србија и А1 Словенија.

„Уз специфичан доживљај и ужитак у ремек делима седме уметности, у аутентичној летњој  атмосфери и јединственом погледу на центар Београда, гледаоци ће бити у прилици да се подсете неких филмова које су волели, погледају филмове које су пропустили или по ко зна који пут уживају у можда неком од својих омиљених филмских остварења“, изјавила је Ксенија Зеленовић, уредник А1 Кинотека летњег биоскопа.

Међу 20 дигитално рестаурисаних класика који ће се приказивати понедељком, средом и петком, неки од филмова који ће се наћи на репертоару су и: „Лепота порока“, „Нешто између“, „Тајванска канаста“, „Посебан третман“, „Балкански шпијун“, „Пас који је волео возове“, „Чувар плаже у зимском периоду“, „Специјално васпитање“, „Петријин венац“ и „Ко то тамо пева“. Поводом стогодишњице од рођења Мије Алексића, очекује нас и премијера дигитално рестаурисаног филма „Пусти снови“, редитељке Соје Јовановић из 1968. године.